Fotografie is als schrijven met licht

Say cheese! Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Misschien het grootste cliché als het over fotografie gaat, maar het is meer dan waar!

Eén van de belangrijkste factoren om het perfecte plaatje te maken, is licht. Want zonder licht, geen foto! Licht en schaduw hebben namelijk een enorme impact op wat je met je beeld wil vertellen. Aan de hand van beelden visualiseer je jouw verhaal en breng je het nog meer tot leven.

Om je verhaal zo goed mogelijk in beeld te brengen, is de keuze van het juiste licht cruciaal. Welke soorten licht zijn er en waarom is het belangrijk om het verschil te kennen? Er zijn twee belangrijke types, namelijk hard en zacht licht. Het onderscheid is niet zo moeilijk om te snappen, ook niet voor de non-fotografen onder ons!

Het verschil tussen hard en zacht licht kan je eigenlijk het best zien door naar de schaduw van een object of persoon te kijken. Hard licht kan je duidelijk herkennen aan de fel afgelijnde contouren van een schaduwsilhouet. De harde, donkere schaduw waar details in verloren gaan, is een typisch kenmerk van hard licht. Bij dit type licht schijnt de lichtbron – zoals een hoogstaande felle zon of een spot – rechtstreeks op hetgeen je fotografeert.

Zacht licht daarentegen heeft veel minder hard afgelijnde schaduwen en heeft meer zichtbare details in de schaduw. Bij natuurlijk zacht licht wordt het licht zeer gelijkmatig verdeeld, met als gevolg dat er vage schaduwen op je beeld te zien zijn. Kan iedereen nog volgen?

Fotograferen met zacht licht wordt vaak als de makkelijkste en meest toegankelijke manier gezien, aangezien zacht licht vaker voorkomt en hier minder snel hoogtechnologische opstellingen voor nodig zijn. Toch kent elk type licht zijn eigen sterktes. Zo is hard licht ideaal voor productfoto’s en zacht licht eerder typerend voor portretten.

Zie jij de wereld door een roze bril, maar wil je met jouw foto’s liever een exacte weerspiegeling van de werkelijkheid? Dan hebben we een simpele doch effectieve tip voor jou. Leg je smartphone aan de kant, en doe beroep op de skills van een professionele fotograaf. Zo eentje als die van ons misschien? Je merk kan er enkel wel bij varen!

Geboeid door onze insights? Lees hier nog meer boeiende content!

Tijd om werk te maken van jouw merk?

Contacteer ons